Chauffeur achter het stuur


We merken steeds vaker op dat mensen zich op het vlak van hun verzekeringen steeds meer laten leiden door de prijs, eerder dan door de inhoud. Dat kan echter tot zeer nare verrassingen leiden. Want zoals het vaak het geval is, krijg je waar je voor betaalt. Als je je bij het afsluiten en vergelijken van een autoverzekering alleen maar baseert op begrippen zoals "omnium" of "aangenomen waarde" loop je het risico bij schade van een koude kermis thuis te komen.

Er is al een groot verschil tussen verzekeraars in wat voor schade er in de omniumverzekering gedekt wordt. Sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een erg strikte interpretatie van ongeval, waar andere verzekeraars dan weer alle schade aan het voertuig verzekeren behalve een duidelijke opsomming van uitsluitingen. Je parkeert je auto in de berm naast een gracht en onder de druk van de wielen glijdt de auto over een langere tijdspanne de gracht in. Gaat het dan om een plotse oorzaak, vreemd aan het verzekerde rijtuig zoals soms als definitie van ongeval gebruikt wordt?

Hoeveel je auto bij een totaal verlies nog waard is, varieert ook enorm van verzekeraar tot verzekeraar. Bij de formule 'waardevastheid 24 maanden' keert de ene verzekeraar een lagere vergoeding (tot wel 10% of meer) uit bij een totaal verlies na 25 maanden dan een andere verzekeraar. Op een auto van 30.000 euro gaat het dan snel om 3000 euro of meer dat je niet uitgekeerd krijgt.

Maar ook in de uitsluitingen zien we grote verschillen terug. Sommige verzekeraars sluiten bijvoorbeeld schade tijdens het vervoer van je auto uit. Je neemt een ferry of een autotrein en je auto raakt tijdens het transport beschadigd? Bij de ene omniumverzekeraar is dit wel gedekt, bij de andere niet.

Je remmen begeven het en je rijdt op je voorligger, geen dekking bij de ene verzekeraar, wel bij de andere. En zo zijn er tal van voorbeelden te geven.

Ook wat er met je premie gebeurt na een ongeval verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Zo zal de ene verzekeraar je premie na een aangifte in omnium (zelfs in recht) fors laten stijgen op de volgende vervaldag, maar heeft eenzelfde schade bij een andere verzekeraar geen impact op je premie. Praktisch is dit quasi hetzelfde als een hogere vrijstelling/franchise hanteren. Je gaat als cliënt immers die hogere premie ook meenemen in je beslissing om het schadegeval al dan niet aan te geven.

Als verzekeringsspecialisten staan wij voor jou klaar om je door het bos de bomen te laten zien en om je van nare verzekeringservaringen te behoeden. Dat levert niet altijd de goedkoopste oplossing, maar wel altijd het meeste gemoedsrust op.