Bestuurder in auto

Vanaf 1 juli verdwijnt het internationaal verzekeringsbewijs bij de meeste mensen beter bekend als "de groene kaart".

Dat document moest je altijd bij je hebben als je met een motorvoertuig reed. Het bewees immers dat het voertuig verzekerd was.

Sinds 2 april vorig jaar is de groene kaart geen bewijs meer van verzekering, maar creëert ze nog enkel een vermoeden van verzekering. Ze bewijst dan ook niet langer meer dat je je premie betaald hebt.  En dat is niet de enige wijziging.

Het internationaal verzekeringsbewijs wordt vanaf 1/7/2020 gefaseerd vervangen door de internationale motorrijtuigverzekeringskaart.  Deze is niet langer groen, maar wit en mag ook elektronisch worden verspreid. U kan ze dus gewoon als pdf op uw smartphone bewaren en zo presenteren bij een controle. Ons advies is wel om nog steeds een papieren exemplaar in de wagen te bewaren. Bijvoorbeeld voor als de batterij van je smartphone leeg is of als een buitenlandse autoriteit geen digitale versie zou aanvaarden.

Heb je nu nog een gewone groene kaart dan hoef je niet meteen te stressen. De oude groene kaarten mogen nog gebruikt worden tot hun vervaldatum. In theorie mogen de oude groene kaarten zelfs nog gebruikt worden tot 31/12/2021, maar omdat wij vanaf 1 juli nog enkel witte verzekeringskaarten zullen versturen lopen de laatste echt groene kaarten volgende zomer af.

Ben je nostalgisch aangelegd dan is nu het moment gekomen om je groene kaart te bewaren. Het zou immers wel eens kunnen dat je je laatste echt groene exemplaar ondertussen ontvangen hebt.

Op termijn wil de verzekeringssector evolueren naar een volledig digitaal platform dat alle verzekeringsgegevens zou bevatten zodat je geen fysieke documenten meer bij je hoeft te hebben. Als het zover is lees je er hier alles over.