Wist je dat je via de begunstigingsclausule van je spaar- of beleggingsverzekering je een deel van je vermogen bij je overlijden kan doorschuiven naar je kleinkinderen zonder dat ze er successierechten op moeten betalen?

Voor bescheiden erfdelen geldt immers een vermindering op de successierechten voor vererving in de rechte lijn (kinderen en kleinkinderen) en tussen partners.

Door voor een stuk van je nalatenschap je kinderen over te slaan en meteen je kleinkinderen te begunstigen, het zogenaamde "Generation skipping", betalen je kinderen en kleinkinderen minder erfbelasting.

Zo betaalt een kleinkind in de praktijk geen erfbelasting als zijn of haar aandeel kleiner is dan 12.500 euro. Deze vrijstelling geldt per kleinkind en per grootouder. 

Zeker als er wat meer te vererven valt bespaar je zo al snel heel wat geld op het deel dat rechtstreeks naar de kleinkinderen gaat.  Het voordeel kan in Vlaanderen oplopen tot 27% in rechte lijn.

Je voorkomt op die manier ook verder dat het een 2de keer belast zou worden als het later van je kinderen overgaat naar je kleinkinderen.

De makkelijkste manier om dit te realiseren is via de begunstigingsclausule van uw spaar- en/of beleggingsverzekeringen. Een andere manier is via een testament.

Bij je spaar- en beleggingsverzekering kan je de begunstigde bij overlijden kiezen en contractueel vastleggen. Bij je overlijden wordt de spaarreserve dan geheel of gedeeltelijk uitgekeerd aan je kleinkinderen. Dit is ideaal te combineren met onze formules voor kindersparen, maar ook met ons gamma beleggingsverzekeringen.

Jammer genoeg is de vermindering niet van toepassing indien er wordt geërfd door een stief(klein)kind. Deze worden niet gelijkgesteld met verwanten in de rechte lijn en zullen dus steeds erfbelasting moeten betalen.

Wens je meer informatie? Neem zeker contact met ons op!