autobestuurder

Je beste vriend heeft pech met de wagen en geraakt niet op het werk met het openbaar vervoer. Hij vraagt of hij jouw auto enkele dagen mag lenen.  Je vindt dat prima, maar hoe zit dat met je verzekering?

Even je wagen uitlenen is geen probleem.  Je moet je er natuurlijk wel van vergewissen dat de bestuurder over een geldig rijbewijs beschikt. 

Aangezien je verzekeraar voor de premieberekening rekening houdt met de gegevens van de voornaamste bestuurder en het hier maar om een zeer occasionele bestuurder gaat stelt er zich op dat vlak geen probleem.

Toch zijn er een paar aandachtspunten:

Schade aan derden

Voor de schade aan derden die je vriend veroorzaakt met jouw wagen kan je terugvallen op jouw autoverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat dit een impact kan hebben op je bonus-malusgraad en ook hier kan het soms zijn dat een deel van de schade ten laste van jou of je vriend komt. Bijvoorbeeld als je vriend nog vrij jong is en je polis een franchise voorziet voor jonge bestuurders.

Schade aan jouw auto

Veroorzaakt je vriend schade aan je auto dan zal je die wellicht ook graag laten herstellen. Je denkt dan misschien dat zijn familliale verzekering daar voor zal tussenkomen, maar dat is niet het geval. De BA privé-leven dekt dit soort schade doorgaans niet.

Is je auto omnium verzekerd dan kan je binnen de voorwaarden van je polis wel vergoeding vragen aan je omniumverzekeraar.  Eventueel dien je dan nog wel een eventuele franchise te regelen met je vriend. Hou er ook rekening mee dat de eventuele uitsluitingen, zoals bijvoorbeeld een ongeval met alcoholintoxicatie, gelden voor alle bestuurders van je wagen.