Terug naar school - Thanks to Yiwen for sharing their work on Unsplash.

Morgen gaan in Vlaanderen meer dan een miljoen leerlingen opnieuw naar school.

Zou het niet fantastisch zijn als dat zou kunnen zonder dat de media een dag later moeten melden dat een kind betrokken was bij een ernstig ongeval op zijn eerste schooldag?

Het is aan ons als volwassen verkeersgebruikers om hen te beschermen.

Kinderen en adolescenten gedragen zich immers anders in het verkeer. Ze kunnen situaties niet zo goed inschatten, zijn vaak impulsiever, kennen vaak het verschil niet tussen zien en gezien worden en hebben vaak een minder goed beeld van de verkeerssituatie bijvoorbeeld omwille van hun kleine gestalte.

Wees daarom steeds extra voorzichtig als u hen in het verkeer opmerkt.  Matig uw snelheid in schoolomgevingen en/of op schoolroutes.

Brengt u de kinderen met de wagen naar school? Vertrek op tijd en probeer de drukste momenten vlak voor "de bel" te vermijden.  Zet uw kinderen misschien iets verder af in plaats van vlak voor de schoolpoort. Parkeer enkel waar toegelaten en parkeer zeker niet dubbel. Wees voorzichtig bij het openen van de portieren, let daarbij extra op fietsers en laat uw kinderen langs de kant van het voetpad uitstappen.

Gaat uw kind te voet of met de fiets naar school? Verken op voorhand de route en wijs het op de gevaarlijke plekken op de route.  Maak eventueel een omweg om echt gevaarlijke punten te vermijden. Kijk de fiets nog even grondig na (remmen, banden, verlichting).  Zorg voor opvallende kledij (fluo-vestje).

Helpt u ook mee?