Ik gaf mijn zoon op als occasionele bestuurder, dat kan toch niemand controleren?

We komen regelmatig ouders tegen die hun zoon of dochter willen helpen aan een betaalbare autoverzekering en daarom de verzekering op hun naam nemen en ofwel de zoon of dochter helemaal niet melden aan de verzekeraar, ofwel melden dat de jongere het voertuig slechts occassioneel gebruikt en dat de ouders de eigenlijke hoofdbestuurders van het voertuig zijn.

Ze hopen zo de verzekeraar te slim af te zijn en te genieten van een lagere premie.

Vaak beseffen ze niet aan welke risico's ze zich blootstellen, Bij een valse verklaring kan de verzekeraar immers alle uitgaven aan slachtoffers van hen terugvorderen. Of gaan ze er van uit dat de verzekeraar toch niet kan aantonen dat het voertuig regelmatig gebruikt wordt door de zoon of dochter.

Verzekeraars hebben echter een heel arsenaal aan mogelijkheden om te achterhalen wie de regelmatige bestuurder van een voertuig is. Dat kan gaan van een onvoorzichtige verklaring aan de politie vlak na een ongeval of een eenvoudige controle van de documenten (factuur/inschrijving/betaling tankbeurten). Maar bij ernstige ongevallen met hoge uitgaven wordt ook regelmatig een privé-detective op pad gestuurd om verklaringen te verzamelen van buren, schoolkameraden, werkgever, .... Als dan blijkt dat zoon of dochter de auto iedere dag gebruikt om naar de school of het werk te rijden of de buren opmerken dat zij alleen uw zoon of dochter de wagen zien gebruiken en dat vader en moeder de andere gezinswagen gebruiken ontstaat een groot probleem.

We zijn er ons er bewust van dat jongeren altijd iets meer zullen betalen dan ervaren chauffeurs, maar het premieverschil voor jongeren die verzekerd zijn via ons kantoor is zo beperkt dat het gek zou zijn om je toevlucht te nemen tot valse verklaringen en jezelf daardoor bloot te stellen aan enorme financiële risico's.

Wilt u deze informatie uit onverdachte bron:
https://economie.fgov.be/nl/consument/Verzekering/Assurance_auto/Assurance_RC_auto/Raadgeving_aan_jonge_bestuurders/