Er zijn een aantal gevallen waarin de verzekeraar zijn uitgaven kan verhalen op de verzekeringsnemer of de bestuurder van een voertuig. Het zogenaamde verhaals- of regresrecht.

Dit wordt wettelijk geregeld via de wet op de landsverzekeringsovereenkomst en de wet met betrekking tot de BA motorrijtuigen.

Op wie het verhaal wordt uitgeoefend en voor welk bedrag hangt af van de omstandigheden.

Er zijn immers 2 soorten verhaalsrecht.

Het volledige verhaalsrecht bijvoorbeeld als u het ongeval opzettelijk veroorzaakte. Maar ook bijvoorbeeld als u verzweeg dat uw 18 jarige zoon eigenlijk de hoofdgebruiker is van de wagen die op uw naam verzekerd is. In dat geval kan de verzekeraar de volledige schadevergoeding die werd uitgekeerd aan het slachtoffer van u terugeisen.

Het beperkt verhaalsrecht is bijvoorbeeld van toepassing als u dronken een schadegeval veroorzaakte en er een verband was tussen de dronkenschap en de aanrijding. Of als u bijvoorbeeld reed terwijl uw rijbewijs was ingetrokken.

Hoeveel u in dat geval moet terugbetalen is afhankelijk van het bedrag van de schade. Voor schade's tot 10411,53 euro dient u alles terug te betalen. Tussen 10411,53 en 61955,38 euro is dat de helft doch met een minimum van 10.411,53 Euro. Bedraagt de schade meer dan 61955,38 euro dan dient u zelf 30986,69 Euro terug te betalen.